H2 ademtests – welke zijn er allemaal?

Met deze onderzoeken kan men bepalen hoe goed de afbraak van sommige voedingsstoffen in het maag-darmkanaal is. Wanneer voedingsstoffen in de dunne darm aankomen, worden ze afgebroken door bepaalde eiwitten, enzymen genoemd. Als deze enzymen er niet zijn, worden de voedingstoffen pas verteerd in de dikke darm. Hierdoor ontstaan klachten als diarree, een opgeblazen gevoel, winderigheid en krampen.

Door de vertering in de dikke darm komt het gas waterstof vrij. Deze waterstof wordt opgenomen in het bloed en daarna via de longen uitgeblazen. Er kan gemeten worden hoeveel waterstofgas je uitademt met een speciaal ademtestapparaat.

Soorten van H2 ademtests
* Lactose H2 ademtest
* Fructose H2 ademtest
* Glucose H2 ademtest
* Lactulose H2 ademtest
* Sorbitol H2 ademtest
* Sacharose/Sucrose H2 ademtest

Lactose H2 ademtest
Indicatie: Als het vermoeden bestaat dat je intolerant bent voor melksuiker (lactose) met symptomen zoals een opgeblazen gevoel, diarree of buikpijn na het gebruik van melk of melkproducten.
Voorbereiding: ‘s morgens nuchter (minstens 8 uur) zonder vooraf te roken.
De test:  50 g in water opgeloste melksuiker opdrinken. Daarna moet je op vastgestelde tijdstippen goed uitblazen in het mondstuk van een meetapparaat. Met dit speciale meetapparaat kan vastgesteld worden of zich in de uitademingslucht waterstofgas bevindt. Tijdens de test wordt gevraagd je klachten op een lijst te noteren. Je mag tijdens de test gewoon rondlopen. Eten, drinken, roken en slapen zijn niet toegestaan.
Uitleg: een stijging van het H2 gehalte van de uitgeademde lucht met meer als 20 ppm (parts per million) wijst op een gebrek aan vertering van lactose. Deze kan geïsoleerd (lactose intolerantie) of als deel van een globale darmziekte (bijv. coeliakie, bacteriële overgroei) voorkomen.
Behandeling: lactosevrij of –arm dieet door het vermijden van melk, veel melkproducten en producten die lactose bevatten.

Fructose H2 ademtest
Indicatie: Deze test zal worden uitgevoerd als er een vermoeden bestaat dat je intolerant bent voor fruitsuiker (uit groente en fruit) met symptomen zoals een opgeblazen gevoel, diarree of buikpijn na het gebruik van verschillende soorten fruit en fruitsappen.
Voorbereiding: ‘s morgens nuchter (minstens 8 uur) zonder vooraf te roken.
De test: 15 g in water opgeloste fruitsuiker opdrinken. Daarna moet je op vastgestelde tijdstippen goed uitblazen in het mondstuk van een meetapparaat. Met dit speciale meetapparaat kan vastgesteld worden of zich in de uitademingslucht waterstofgas bevindt. Tijdens de test wordt gevraagd je klachten op een lijst te noteren. Je mag tijdens de test gewoon rondlopen. Eten, drinken, roken en slapen zijn niet toegestaan.
Uitleg: een stijging van het H2 gehalte van de uitgeademde lucht met meer als 20 ppm (parts per million) wijst op een gebrek aan vertering van fructose.
Behandeling: fructosevrij of –arm dieet door het vermijden van verschillende soorten fruit, fruitsappen etc.

Glucose H2 ademtest
Indicatie: Bij verdenking van bacteriële overgroei in de dunne darm met hierbij symptomen zoals een opgeblazen gevoel, diarree of buikpijn.
Voorbereiding: ‘s morgens nuchter (minstens 8 uur) zonder vooraf te roken.
De test:  50 g in water opgeloste glucose (druivensuiker) opdrinken. Vervolgens wordt er gedurende maximaal 3 uur regelmatig een ademmonster afgenomen. Waterstofgas (H2) wordt door darmbacteriën gemaakt tijdens de afbraak van koolhydraten (suikers). Dit waterstofgas wordt opgenomen door het bloed, passeert de longen en wordt uitgeademd. Waterstofgas is meetbaar met een zogenaamd H2-ademanalyse apparaat. Indien er een overmatige aanwezigheid van bacteriën is, zal er veel waterstofgas worden geproduceerd uit de glucose. Je mag Tijdens de test gewoon rondlopen. Eten, drinken, roken en slapen zijn niet toegestaan.
Uitleg: een stijging van het H2 gehalte van de uitgeademde lucht met meer als 20 ppm (parts per million) wijst op een abnormale suikervertering door de darmbacteriën in de dunne darm.
Behandeling: antibiotica of in overleg met arts zoeken naar een oplossing.

Lactulose H2 ademtest
Indicatie: Om de passagetijd van de mond tot aan het begin van de dikke darm vast te stellen.
Voorbereiding: ‘s morgens nuchter (minstens 8 uur) zonder vooraf te roken.
De test:  40 g in water opgeloste lactulose opdrinken. Vervolgens wordt er gedurende maximaal 3 uur regelmatig een ademmonster afgenomen en geanalyseerd. Je mag tijdens de test gewoon rondlopen. Eten, drinken, roken en slapen zijn niet toegestaan.
Uitleg: een stijging van het H2 gehalte van de uitgeademde lucht met meer als 20 ppm (parts per million) wijst op het bereiken van de dikke darm en zo kan de passagetijd berekend worden.
Behandeling: in overleg met arts.

Sorbitol H2 ademtest
Indicatie: Bij de verdenking van een intolerantie voor sorbitol (wordt veel gebruikt als zoetstof in lightproducten, suikervrije diëten en kauwgom) en hierbij symptomen zoals een opgeblazen gevoel, diarree of buikpijn hebt.
Voorbereiding: ‘s morgens nuchter (minstens 8 uur) zonder vooraf te roken.
De test:  12,5 g in water opgeloste sorbitol opdrinken. Vervolgens wordt er gedurende maximaal 3 uur regelmatig een ademmonster afgenomen en geanalyseerd. Je mag tijdens de test gewoon rondlopen. Eten, drinken, roken en slapen zijn niet toegestaan.
Uitleg: een stijging van het H2 gehalte van de uitgeademde lucht met meer als 20 ppm (parts per million) wijst op een ontoereikende opname van sorbitol.
Behandeling: sorbitolvrij of –arm dieet door het vermijden van kauwgum, kunstmatige zoetstoffen, conserven en kant-en-klaar gerechten, honing etc.

Sucrose/Sacharose H2 ademtest
Als je na inname van sucrose/sacharose (kristalsuiker) klachten krijgt zoals een opgeblazen gevoel, misselijkheid, buikkrampen, overdreven winderigheid of diarree, is er vermoedelijk een probleem van onvoldoende opname en vertering. Dit kan ook getest worden aan de hand van een H2 ademtest.

Download als pdf