Hoe werkt een fructosetest?

Fructose test

Er zijn meerdere mogelijkheden om te testen of je op fructose reageert.

Eliminatiedieet gevolgd door provocatietest (Fructose-zelf-test)
Bij het eliminatiedieet (weglaten van voedsel) gaat het om een medische test. Je kunt hem uitvoeren zonder een arts, het is echter wel nodig dat je een praktische kennis van de juiste voeding hebt. Het gaat er dus om, dat er gedurende 7-14 dagen geen fructose gegeten wordt. Zo heeft je lichaam de mogelijkheid zich te herstellen. Als je tijdens deze test een verbetering merkt van je klachten spreekt het voor zich dat je een fructose intolerantie of fructose malabsorptie hebt. Om een duidelijk en zeker beeld te krijgen wordt aan het einde van het dieet een provocatietest (het opnieuw introduceren van fructose) gedaan. Hiervoor wordt een fructosehoudend product met een hoog fructosegehalte genomen. De reactie op het eten hiervan stelt een nog duidelijker resultaat vast. Reageer je op deze test met typische symptomen van een fructose onverdraagzaamheid zul je ervan uit moeten gaan dat je een fructose intolerantie hebt. Als je het graag 100 % zeker wilt weten zul je nog een medische  fructose intolerantie test moeten laten ondergaan.

Als je geen reactie geeft op de consumptie van fructose, kun je je afvragen of wellicht een van de vele andere intoleranties in aanmerking kan komen.

H2-Ademtest
De waterstofademtest wordt bij een arts uitgevoerd. De nuchtere patiƫnt neemt opgeloste fructose in en moet nu periodiek een ademtest doen. Naast het H2 kan via je adem aanvullend het methaangehalte bepaald worden. Beide gassen ontstaan bij de afbouw van fructose in de darm en worden onder andere via de geur van je adem uitgescheiden. De waarden van beide gassen leiden, afhankelijk van de bestaande waarde, tot een positief resultaat van je fructose test.

Fructose gehalte in het bloed
Een fructosetest via het bloed is zeer ingewikkeld en wordt daarom alleen in extreme gevallen ingezet. Er wordt getest hoeveel fructose in de bloedbaan terecht komt. Over het algemeen zal de arts een H2-ademtest voorschrijven of je adviseren eerst een fructose-zelf -test door middel van een eliminiatiedieet te doen.

Mocht je werkelijk op fructose reageren, lees dan meer over voeding bij fructose intolerantie. We onderscheiden vanuit de natuur fructosehoudende levensmiddelen en levensmiddelen waarbij fructose toegevoegd wordt bij de verwerking. Omdat fructose vele winstgevende eigenschappen heeft voor industrieel vervaardigde producten, wordt het vaak gebruikt voor de productie van levensmiddelen. Fructose heeft een zeer hoge zoetkracht en wordt daarom vaak gebruikt in plaats van gewone suiker. Voor diabetici die geen glucose kunnen verdragen, zijn extra fructosehoudende producten gefabriceerd, om glucose te kunnen vermijden. Echter, fructose wordt ook gebruikt om het voedsel langer vers te houden omdat het redelijk laat beschimmeld.