Wat is fructose en hoe werkt dat in het lichaam?

Wat is fructose?
Fructose resp. fruktose wordt ook vruchtsuiker genoemd. De chemische formule is C6H12O6.  Fructoses zijn eenvoudige suikers (zogenaamde monosacchariden voor diegene die opgelet hebben tijdens chemie) en behoren als zodanig tot de groep van koolhydraten. Er zijn twee verschillende vormen, waarvan er maar een van psychologische betekenis is: de D-fructose. Deze roept bij veel mensen problemen op als er te veel van wordt geconsumeerd. Er zijn echter ook mensen die deze vorm van fructose totaal niet kunnen verdragen. Deze mensen hebben een zogenaamde fructose intolerantie, die zich uit in de vorm van verschillende symptomen. Op deze site kun je meer over deze intolerantie vinden.

Aanwezigheid van fructose
‚Äč
Zoals de naam al doet vermoeden, komt fructose in fruit maar ook in diverse groenten of honing voor. In de gewone huishoudsuiker is in een gebonden vorm ook fructose. Het wordt gebruikt door de industrie voor het zoet maken van veel producten.

Industrieel gebruik
In de industrie wordt fructose vooral vanwege de zoetigheid, in plaats van suiker, gebruikt. Bijzonder zijn de producten voor diabetici, deze bevatten enorm vol fructose.

Intussen weet men dat het gebruik van deze uitwisseling van suikers vanuit medisch oogpunt niet zinvol is omdat een overmatig fructosegebruik tot obesitas, jicht en hoge bloeddruk kan lijden.

Verrassend is, dat fructose net zo schadelijk kan zijn voor de lever als alcohol.

Werking van fructose in het lichaam
In het lichaam wordt de vruchtsuiker anders opgenomen als glucose. Een compleet beeld is er niet waarom een overmatig gebruik van fructose diarree kan veroorzaken. Dit is geen reden tot onrust; bij overmatige consumptie reageert ieder gezond lichaam met spijsverteringsproblemen, wat echter niks met een fructose allergie of fructose intolerantie te maken heeft.