Gebrande amandelen
Gebrande amandelen

Simpel, toch heerlijk!

100 gr vanille en 100 gr kaneel bevatten beiden 22,4 gr overtollige fructose.

Hoe bereid je dit?

In een koekenpan op middelhoog vuur al roerend de druivensuiker tot smelten brengen tot je een witachtige vloeistof hebt. Het duurt een tijdje tot de suiker warm is en begint te smelten. Giet het water erbij, roer goed door en breng aan de kook.

De amandelen erbij doen en goed verdelen. Op matig vuur 5-8 minuten laten sudderen tot een groot gedeelte van de vloeistof verdampt en de druivensuiker is gekarameliseerd.
Voortdurend roeren en erop letten, dat de pan niet te heet wordt, de druivensuiker brandt graag aan. Luister naar je ogen, neus en oren.

Als de amandelen de typische geur van geroosterde amandelen hebben, beginnen te knakken en er nog nauwelijks vloeistof over is, het vuur laag zetten en de vanille toevoegen. 1-2 minuten door roeren tot de vanille goed verdeeld is.

Het geheel op een met bakpapier belegd blik gieten, de amandelen met een lepel uit elkaar halen zodat ze niet samenkleven. Laat vervolgens afkoelen.

Smakelijk!

Gebrande amandelen Benodigdheden: 130 g amandelen (ongeschild)
60 g druivensuiker in poedervorm van Fructoosje
test dit even goed, de zoete smaak kan per persoon anders zijn. Als je nauwelijks suiker gebruikt heb je een ander idee van zoet als iemand die wel suiker eet. Als je het iets zoeter wilt kun je 10-30 gr meer druivensuiker erbij doen.
50 ml (ca. 7 el) water
Merg uit 1 vanillestokje
Kan eventueel toegevoegd worden: 1 mespuntje kaneel
Let op: de amandelen niet tijdens het karameliseren proberen, de suiker bereikt zeer hoge temperaturen!